Novice

Nazaj na novice

Slovenija mora zmagati ali pa ne izgubiti

Slovensko košarkarsko reprezentanco čaka danes ob 21.30 proti Litvi zadnja tekma v predtekmovanju svetovnega prvenstva v Španiji. Zaradi sistema tekmovanja in bojazni obračuna z ZDA je v igri kar nekaj opcij.

Slovensko košarkarsko reprezentanco čaka danes ob 21.30 proti Litvi zadnja tekma v predtekmovanju svetovnega prvenstva v Španiji. Zaradi sistema tekmovanja in bojazni obračuna z ZDA je v igri kar nekaj opcij.

Glede na to, da je tekma med Slovenijo in Litvo na sporedu kot zadnja, bo nekaj odgovorov znanih že pred začetkom. Če bo Avstralija premagala Angolo ob 13.30, si lahko Slovenija zvečer privošči tudi poraz z osmimi točkami razlike. V primeru, da bi izgubila med devetimi in trinajstimi točkami, je lahko druga, če pa Litva zmaga za več kot 14 točk, Slovenija zdrsne na tretje mesto. A to je še vedno boljše kot drugo, ki teoretično pomeni obračun s prvimi favoriti prvenstva, Američani, že v četrtfinalu.

Svoj pogled ima tudi Litva, ki se prav tako želi izogniti drugemu mestu. Zanjo bi bilo zato najlažje, da izgubi tekmo s Slovenijo, saj je lahko prva le v primeru, da zmaga z več kot devetimi točkami razlike. Če zmaga med petimi in osmimi točkami, je druga, če izgubi s Slovenijo pa tretja. Seveda pa lahko vse te kalkulacije uniči Avstralija, če izgubi z Angolo. S tem bi bila Avstralija tretja, obračun med Slovenijo in Litvo pa bi odločal o prvem mestu.

Zaželeni sta torej le dve poziciji, prva in tretja, ki pa bosta glede na izenačeno dogajanje v skupini C, s katero se križa skupina s Kanarskih otokov, več ali manj izenačeni. Odgovor, katero ekipo bo Slovenija dobila v osmini finala, bo znan šele danes zvečer, saj se lahko poleg Američanov v nadaljevanje uvrsti prav vseh pet preostalih ekip - Turčija, Ukrajina, Dominikanska republika, Nova Zelandija in Finska.

Selektor Jure Zdovc pravi, da bo njegova ekipa vse pokazala na igrišču. "Nikoli v karieri nisem namerno izgubil tekme, zato na to ne računajte. Ko sodnik na začetku vrže žogo v zrak, zame obstaja le ena možnost. In to je zmaga. Pravzaprav sta dve: zmagati ali pa ne izgubiti," je dejal Zdovc.

Slovenija in Litva sta se v zadnjih treh tednih srečali dvakrat na prijateljskih tekmah. Litva je zmagala na turnirju v Kaunasu, Slovenija pa na turnirju v Stožicah. Na velikih tekmovanjih je v prednosti Litva; dobila je šest obračunov, Slovenije le dva, enega že leta 1993, drugega pa na EP 2009 v Lodžu kar z 81:58.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!